Till huvudinnehåll

Tema 2016 snus

Illustration Snus är vanligaste fulsponingen

Varje dag slängs 4 miljoner snusprillor i svenska toaletter. Det är vår vanligaste "fulspolning" och innebär 1,4 miljarder snusprillor per år, eller 1100 ton snus. Det är lätt att förstå att det sättet att använda våra toaletter innebär en påfrestning på våra reningsverk och på vår natur. 

Frågor och svar

Varför har ni valt att bara fokusera på snus på Världstoalettens dag? Finns det intemycket annat som spolas ner i toaletterna som orsakar större problem?
Vi har valt att belysa problematiken med snus eftersom det är ett sådant enkelt beteende att ändra - liksom att ändra det tankesätt man kan ha som leder till att toaletten används som en allmän papperskorg. Snus är dessutom vår vanligaste fulspolning! Många vet enligt vår undersökning inte heller att nedspolat snus och annat skräp påfrestar på våra ledningsnät, pumpstationer, reningsverk, och också ökar risken för utsläpp av kadmium i vår natur. Därför känns det viktigt att uppmärksamma problemet. Vi hoppas att ett ändrat beteende kring nedspolat snus kanske också leder till att man funderar ett varv extra och avstår från att "fulspola" även andra saker som inte hör hemma i toaletten.

Varför får man inte slänga snus i toaletten?
Det är skadligt för miljön att slänga snus i toaletten. Det kan tillsammans med annat skräp leda till att ledningar, pumpsstationer täpps igen eller stannar och därmed orsaka att orenat avloppsvatten måste släppas ut i våra vatten eller förstöra reningen av avloppsvattnet och därmed bidra till mer föroreningar. Sedan innehåller snus kadmium vilket gör att det finns en risk för förhöjda kadmiumhalter i vår natur. Kadmium är ett grundämne och tungmetall som dessvärre finns naturligt i låga halter vår miljö, men alla åtgärder vi kan bidra med för att undvika att mer kadmium släpps ut i naturen är bra. Det kadmium som nedspolat snus på sikt för med sig ut i naturen ökar risken att värdena höjs på ett sätt som varken är bra för oss människor eller för naturen.

Hur påverkas vattnet av att man slänger snus i toaletten?
Det största problemet med att spola ned snus i toaletten är att det blir 1 100 ton onödigt skräp som våra reningsverk måste ta hand om varje år. Sedan innehåller snus kadmium vilket gör att det finns en risk för förhöjda kadmiumhalter i vår natur. Kadmium är ett grundämne och tungmetall som dessvärre finns naturligt i låga halter vår miljö, men alla åtgärder vi kan bidra med för att undvika att mer kadmium släpps ut i naturen är bra. Det kadmium som nedspolat snus på sikt för med sig ut i naturen ökar risken att värdena höjs på ett sätt som varken är bra för oss människor eller för naturen.

Vad är kadmium?
Kadmium är ett grundämne och tungmetall som dessvärre finns naturligt i låga halter vår miljö, men alla åtgärder vi kan bidra med för att undvika att mer kadmium släpps ut i naturen är bra. Det kadmium som nedspolat snus på sikt för med sig ut i naturen ökar risken att värdena höjs på ett sätt som varken är bra för oss människor eller för naturen.

Men finns det inte andra saker som är värre att fulspola än snus?
Jo, till exempel hobby- och konstnärsfärger innehåller mycket kadmium, det är den största enskilda källan som vi enkelt kan göra något åt. Här arbetar vi på Svenskt Vatten sedan flera år aktivt med att informera konstnärsskolor och studieförbund. Anledningen till att vi vill belysa just snuset är för att en så stor andel av Sveriges befolkning spolar ner snus varje dag, och det är ett beteende som vi tror är relativt lätt att ändra. Har man väl ändrat sin ovana att fulspola snus, kanske man också tänker en extra gång innan man fulspolar andra saker.

Vad är ditt bästa tips till någon som vill sluta fulspola snus?
Jag rekommenderar först och främst att skaffa en papperskorg till toaletten, både hemma och på jobbet. För den som har småbarn hemma och är rädd att de ska leka runt bland soporna och till exempel råka få tag på en snus rekommenderar jag en barnspärr på sophinken eller att ställa en minipapperskorg på ett ställe där barnen inte kan nå. För att minska eventuellt bråk med en partner som tycker att det luktar illa ur soporna med snuset där så är det väl en fin gest att ta ansvaret för att tömma soporna. Snuset ska slängas i den delen av avfallet som går till förbränning.

På vilket sätt är det skadligt för miljön att slänga snus i toaletten?
Det största problemet med att spola ned snus i toaletten är att det blir 1 100 ton onödigt skräp som våra reningsverk måste ta hand om varje år. Sen finns det också en risk i ett förhöjt kadmiumvärde i vår natur. Kadmium finns redan naturligt i vår natur, men gränsvärdena för när det blir farligt är låga. Det kadmium som nedspolat snus på sikt för med sig ut i naturen ökar risken att värdena höjs på ett sätt som varken är bra för oss människor eller för naturen.

Innehåller inte cigaretter och cigarrer också kadmium?
Jo, de flesta tobakssorter innehåller mer kadmium än många andra växter då tobaksplantan har en förmåga att ta upp mycket kadmium från marken. Därför ska inte heller cigaretten, cigarren eller askkoppen spolas ned i toaletten.

Fotograf: Svenskt Vatten

Uppdaterad den 23 oktober 2018