Välkommen till Lycksele kommuns webbplats

Att utbilda sig vidare på distans

Susan Laitila läser socionomutbildningen på distans via Umeå Universitet och är jätteglad att möjligheterna finns att studera vidare och ändå bo och jobba i Lycksele. 

Susan bor i Knaften, har 4 barn och har under många år jobbat som vårdbiträde, ett yrke som var väldigt påfrestande för kroppen.
-Min kropp tog slut och jag ville ha ett jobb jag klarar av och trivs med och behövde verkligen göra en förändring, säger Susan.

Hon började med att läsa upp basåret via lärcentrum i Lycksele med tankar på att bli byggnadsingenjör men ändrade sig då hon kände att hon på något sätt ville fortsätta jobba med människor. Susan fundera mycket på vad hon ville jobba med framöver.
-Tillslut satte jag mig ner med utbildningskatalogen från Universitetet och rangordnade från det som verkade intressant till det jag absolut inte ville bli. Högst upp på listan hamnade socionom, säger Susan.

Socionomutbildningen är på 3,5 år, de två första åren var studieorten Skellefteå och nu är det från Umeå. Upplägget har varierat, både med föreläsningar och tentamen på plats till att göra presentationer digitalt och ta in kunskap från kursböckerna hemifrån.
-Jag tycker det går väldigt bra att plugga på distans, fördelen är att jag kan styra över min egen tid och jobba hemifrån. Jag är glad att jag valde att utbilda mig vidare, idag har jag mycket mer kunskapstörst än jag hade då jag var ung; säger Susan

Susan läser på heltid men har även ett vikariat på 30 % som kommunalt aktivitetsansvarig. Där erbjuds personer mellan 16-20 år som inte har en fullständig gymnasieutbildning stöd genom exempelvis praktik eller olika konstellationer av fortsatta studier. Till hösten läser hon utöver kurserna, 30 hp modersmålslärare i finska och en metodikkurs på 7,5 hp. Våren 2021 skriver hon sin uppsats och efter den har hon magisterexamen i socialt arbete. Hon funderar även på att läsa vidare till master via fristående kurser men att jobba samtidigt.
-Jag gillar att vara igång hela tiden och att jobba samtidigt som man utbildar sig går alldeles utmärkt. Att även läsa modermålslärare i finska ökar möjligheten till en kombinationstjänst när jag är färdig socionom, det känns kul, jag gillar omväxling i vardagen säger Susan.

Avslutningsvis så har Susan lärt sig att det är viktigt att våga göra förändringar även i vuxen ålder.
- Om man inte trivs i sin livssituation så måste man stanna upp, fundera och ta kommandot, livet är för kort för att förspillas.


Uppdaterad den 21 februari 2020