Välkommen till Lycksele kommuns webbplats


Är du förberedd på en kris?

Kvinna som lagar mat under strömavbrott.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? I dag inleds den nationella krisberedskapsveckan, en kampanjvecka för att lyfta vikten av en hemberedskap och vad du som medborgare kan bidra med vid allvarliga händelser eller samhällskriser. Har du förberett dig?

Alla människor har ett ansvar för att skydda sitt eget liv och sin egendom. Det gäller även vid en samhällskris. Som medborgare förväntas du klara dig själv i 72 timmar utan hjälp från myndigheterna. Det innebär att du behöver se till att du och dina nära och kära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid.

Krislåda
Hemberedskap innebär bland annat att du samlar saker som är bra att ha hemma i en krislåda. Krislådan är ett bra sätt att tillgodose ditt hushålls behov av mat, värme, vatten och kommunikation även om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer har slutat att fungera.

Lycksele kommun kan bidra med råd och tips på hur du kan förbereda dig och hur du ska agera om något händer. Läs mer om krislådan via länken till höger.

Sociala medier 8-14 maj
På vår hemsida och i våra sociala medier, Facebook och Instagram, kommer vi att lägga ut mycket information om hemberedskap under veckan.

www.lycksele.se/krisberedskap hittar du mer information om din egen hemberedskap, hur kommunen agerar vid en samhällskris och vilka risker det finns i vår kommun.  


Fotograf: Thomas Henriksson, MSB
Uppdaterad den 8 maj 2017